Składniki:
ciasto:- 130g masła w temp. pokojowej
- pół łyżeczki soli
- 35 ml mleka o temp. pokojowej
- 175g mąki
- pół łyżeczki cukru pudru
- 1 żółtko
- 400-450g świeżych borówek lub jagód
- 60g cukru pudru
Składniki na ciasto zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2h.
Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Borówki przebrać, dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i rozłożyć na cieście.
Obniżyć temperaturę do 200 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 30 min.
Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Ciasto kroić przed podaniem ze względu na wypływający sok.
Hehe a ja właśnie wspominałam tartę z borówkami, przygotowując tartę ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuń