Czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki z kremem czekoladowym z kawałkami czekolady. Uczta dla podniebienia polecana na "babskie wieczorki".


Składniki:

na ciasto:
  • 200g mąki
  • 25g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110g cukru pudru
  • 2 średnie jajka
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 225g mleka
  • 75g mlecznej czekolady (pokruszonej)
na krem:
  • pół kostki masła
  • pół kostki margaryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 budyń śmietankowy
  • tabliczka czekolady
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umieszczamy papilotki w otworach w blasze na muffinki. Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia w misce. Dodajemy cukier. Miksujemy jajka z olejem w osobnej misce, aż się spienią i dodajemy mleko. Wsypujemy suche składniki do mokrych i wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę.
Nakładamy ciasto łyżką do papilotek i pieczemy 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w blaszce przez 5 minut, po czym wyciągamy, aby muffinki ostygły do końca.

Przygotowujemy budyń i odstawiamy żeby ostygnął. Miksujemy masło z margaryną i cukrem pudrem, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Kakao rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody (tylko tyle, aby było płynne, ale mocno gęste) i czekamy, aż ostygnie. Dodajemy stopniowo kakao do masy i miksujemy. Czekoladę siekamy w blenderze lub przed rozpakowaniem mocno uderzamy nią o np. stół, tak aby powstały małe kawałeczki. dodajemy je do kremu.
Umieszczamy krem na muffinkach i przyozdabiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz