Czekoladowe muffinki z kremem czekoladowym z kawałkami czekolady. Uczta dla podniebienia polecana na "babskie wieczorki".
Składniki:
na ciasto:- 200g mąki
- 25g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110g cukru pudru
- 2 średnie jajka
- 100ml oleju słonecznikowego
- 225g mleka
- 75g mlecznej czekolady (pokruszonej)
- pół kostki masła
- pół kostki margaryny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 budyń śmietankowy
- tabliczka czekolady
Nakładamy ciasto łyżką do papilotek i pieczemy 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy w blaszce przez 5 minut, po czym wyciągamy, aby muffinki ostygły do końca.
Przygotowujemy budyń i odstawiamy żeby ostygnął. Miksujemy masło z margaryną i cukrem pudrem, aż uzyskamy gładką, jednolitą masę. Kakao rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej, przegotowanej wody (tylko tyle, aby było płynne, ale mocno gęste) i czekamy, aż ostygnie. Dodajemy stopniowo kakao do masy i miksujemy. Czekoladę siekamy w blenderze lub przed rozpakowaniem mocno uderzamy nią o np. stół, tak aby powstały małe kawałeczki. dodajemy je do kremu.
Umieszczamy krem na muffinkach i przyozdabiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz