Pleśniak z czarną porzeczką


Pleśniak to tradycyjne ciasto jesienne. Lekka pianka i kruszonka, idealnie pasują do świeżo przygotowanego dżemu z tegorocznych porzeczek.




składniki:

4 jajka
3 szklanki mąki pszennej

200 g margaryny typu Palma
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
słoik gęstego dżemu porzeczkowego


      Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru.  Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do białek i sprawnie wyrabiamy.  Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
      Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
     Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. 



1 komentarz:

  1. Pleśniak- ciasto idealne! Cała moja rodzinka je uwielbia, a zwłaszcza z kwaskowatym dżemem porzeczkowym, pycha! :))

    OdpowiedzUsuń