PORADY: Jak zrobić jajka w koszulkach?

Idealne jajka w koszulkach - jak je zrobić? Prezentujemy przepis krok po kroku :)


1. Wbijamy delikatnie jajko do miseczki tak, aby żółtko się nie rozerwało. Jeśli ktoś jest bardziej odważny to można bezpośrednio do wody, ale tak jest łatwiej.
2. Do garnka szerokiego na tyle, by zmieściła się w nim miseczka do której wbiliśmy jajko, wlewamy wodę z dodatkiem jednej łyżki octu (ok. 1/2 wysokości garnka) i zagotowujemy ją.
3. Kiedy woda zacznie bulgotać zmniejszamy ogień.
4. Łyżką tworzymy w garnku wir, tzn. mieszamy, aż powstanie na środku taki "wodny lejek".
5. Jak najniżej się da wlewamy jajko do środka naszego wiru. Jeśli białko nie przyklei się do żółtka to można mu trochę pomóc delikatnie naprowadzając go łyżką.
6. Od momentu jak białko na zewnątrz się zetnie gotujemy 2-3 minuty.
Istotą jajek w koszulkach jest to, że białko jest ścięte, a żółtko w środku płynne, co daje nam smakowity efekt gdy po rozkrojeniu jajka wypływa na zewnątrz. Dlatego ważne jest przestrzeganie czasu.
Życzymy smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz