Miska do "wyrastania" ciasta drożdżowego i nie tylko
Zrewolucjonizowała moją kuchnię. Zawsze przy robieniu ciasta drożdżowego moje ręce przechodziły test wytrzymałości. Jednakże do czasu, aż kupiłam wyżej wymienioną miskę. Są one plastikowe z pokrywką z tego samego tworzywa, szczelnie zamykane. Umieszczamy w takowej misce wszystkie potrzebne składniki, mieszamy drewnianą łyżką i zamykamy. Delikatnie naciskamy na środek wieczka, lekko uchylamy z jednego boku i wypuszczamy powietrze. Żadnego ugniatania, uciskania, zgniatania, wyrabiania i tym podobnych. Czynność z wypuszczaniem powietrza powtarzamy jeszcze ze 3-4 razy jak zobaczymy, że pokrywka jest wygięta. I to wszystko. Cały proces trwa ok. 20 min.
Dodatkowo miska służy do przechowywania żywności, przygotowywanie sałatek, mięs i innych ciast.
Cena wynosi od 20 zł do ok. 100 zł. Kupić je można w sklepach z gadżetami kuchennymi lub w firmach produkujących wyroby plastikowe jak np. Tupperware.
Naprawdę polecam!
Każda doświadczona gospodyni to dobrze wie, że ciasta drożdżowe należy wyrabiać w misach kamionkowych, ew ze szkła. Plastiki i inne tego typu sztuczności absolutnie się nie nadają! ;P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
N.
No tak, tak, 'marketing, komercha, wciskanie kitu'... a potem nowotwory i bezpłodność, proszę bardzo, Wy sobie 'szczypcie' tę Waszą 'najnowszą technologię' jak chcecie.
UsuńJa tam sobie pozostanę przy sprawdzonych i zdrowych poradach babcinych, ot :]