Galaretka z kurczaka to pomysł na prostą przystawkę. Lekkostrawna i prosta w przyrządzeniu. Można dodać do niej dowolne warzywa i stworzyć swój własny, niepowtarzalny smak. Dzisiaj przepis na galaretkę bez zbędnych dodatków.
Pamiętajmy, że całość galaretki musi zastygnąć w lodówce, dlatego zależnie do jakiego naczynia ją wlejemy, taki otrzymamy kształt.
składniki:
1 kurczak
0,5 kg kurzych łapek
3 ząbki czosnku
cebula
przyprawy: wegeta, pieprz, sól, liść laurowy
Drób umyć, zalać wodą i gotować na małym ogniu. Cebulę przypiec na suchej patelni i dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 1 godz. wraz z przyprawami.
Po ugotowaniu kurczaka, obieramy go z mięsa a wywar przecedzamy przez gazę.
Mięso siekamy na w miarę drobne kawałki. Wrzucamy do zupy. Gdy całość wystygnie, przelewamy do salaterek i wkładamy zimne do lodówki. Po ok. 5 godz. galaretki nadają się do jedzenia. Podajemy z chlebem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz