Składniki:
na babeczki:- garść posiekanej świeżej bazylii
- 120ml mleka
- 120g mąki
- 40g masła
- 140g cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka soli
- dżem truskawkowy
- 110g miękkiego masła
- 225g cukru pudru
- 2 łyżki soku z limonki
- liście bazylii
Namocz bazylię w misce z mlekiem i zostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Następnego dnia nagrzej piekarnik na 170 stopni Celsjusza. Umieść papilotki w otworach w blaszce na muffinki. Wymieszaj razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Wetrzyj masło do uzyskania "piaszczystej" konsystencji. Zrób otwór w środku mieszanki i przelej bazyliowe mleko przez sitko. Dodaj jajko i mieszaj do ujednolicenia masy. Nałóż ciasto do papilotek w blaszce i piecz ok. 20 minut do zarumienienia ciasta. Zostaw muffinki w blaszce na 5 minut do "odpoczęcia" ciasta po czym wyjmij, aby ostygły do końca. Wytnij ząbkowanym nożem otwory w kształcie stożka (takie funkcjonują najlepiej) i nałóż do nich dżem truskawkowy.
Ubij masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo, w małych ilościach dodawaj sok z limonki i dobrze mieszaj.
Nałóż na muffinki krem i wygładź go nożem. Udekoruj liśćmi bazylii.
Bardzo intrygujace polaczenie smakow!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, spróbowałabym z największą przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń