Składniki:
- 1 średni brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kostka rosołowa
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- ok. 50g serka topionego
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa (według uznania)
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki sody, aż będzie miękki. W osobnym garnku podsmażamy na małej ilości tłuszczu posiekany czosnek i cebulę. Dolewamy wody (ok.2/3 wysokości) dorzucamy umyte i pokrojone marchewkę i pietruszkę. Chwilę gotujemy i wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową. Gotujemy aż do miękkości warzyw. W ten sposób robimy bulion, jeśli mamy jakiś wcześniej zrobiony to jak najbardziej można go użyć (np. rosół).
Kiedy wszystko jest gotowe wyciągamy z bulionu liść laurowy i ziele angielskie, po czym łyżką cedzakową przerzucamy brokuły do bulionu i wszystko miksujemy blenderem. Można dolać też trochę wywaru z brokułów. Następnie dodajemy sól, pieprz, gałkę, serek i wszystko jeszcze raz miksujemy, aż serek się rozpuści.
Polecam podawać z groszkami ptysiowymi lub grzankami. Można udekorować śmietaną.
Jaka piękna:)
OdpowiedzUsuń