Zupa krem z brokułów

Składniki:

  • 1  średni brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kostka rosołowa
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • ok. 50g serka topionego
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa (według uznania)

Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem płaskiej łyżeczki sody, aż będzie miękki. W osobnym garnku podsmażamy na małej ilości tłuszczu posiekany czosnek i cebulę. Dolewamy wody (ok.2/3 wysokości) dorzucamy umyte i pokrojone marchewkę i pietruszkę. Chwilę gotujemy i wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i kostkę rosołową. Gotujemy aż do miękkości warzyw. W ten sposób robimy bulion, jeśli mamy jakiś wcześniej zrobiony to jak najbardziej można go użyć (np. rosół).
Kiedy wszystko jest gotowe wyciągamy z bulionu liść laurowy i ziele angielskie, po czym łyżką cedzakową przerzucamy brokuły do bulionu i wszystko miksujemy blenderem. Można dolać też trochę wywaru z brokułów. Następnie dodajemy sól, pieprz, gałkę, serek i wszystko jeszcze raz miksujemy, aż serek się rozpuści.
Polecam podawać z groszkami ptysiowymi lub grzankami. Można udekorować śmietaną.

1 komentarz: