drożdżowe rogaliki

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 0,5kg mąki
  • 5dag drożdży
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka (białka zachowujemy)
  • cukier waniliowy
  • marmolada lub przesmażone owoce np.jabłka

Drożdże mieszamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na stolnicy umieszczamy mąkę i pokrojoną margarynę i lekko mieszamy rękoma po czym robimy wgłębienie wbijamy do niego żółtka, wlewamy drożdże ze śmietaną i wsypujemy cukier waniliowy. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Dzielimy całość na około 4 kulki. Bierzemy jedną i rozwałkowujemy. Kroimy powstały okrągły placek na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy trochę marmolady w najszerszym miejscu ok. 1 cm od krawędzi (patrz obrazek poniżej).
Zawijamy trójkąt od strony zgodnej ze strzałką na obrazku. Najpierw tylko, aby przykryć marmoladę i mocno dociskamy aby całe się zlepiło i nigdzie nie wypływała. Następnie zawijamy dalej, aż się skończy ciasto, a sam koniec smarujemy leciutko białkiem i przyklejamy do reszty. Powtarzamy wszystkie czynności do wykończenia kulek. Gotowe rogaliki smarujemy białkiem używając delikatnego pędzelka kuchennego. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Po wyciągnięciu i wystygnięciu rogalików posypujemy je cukrem pudrem.






1 komentarz:

  1. dziękuję za udział w ackji rogalikowej an durszlak.pl i zapraszam do siebie :) ps. Rogaliki smakowite

    OdpowiedzUsuń