Składniki:
- 370g mąki
- 500ml kwaśnego mleka
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300g jabłek lub gruszek
- olej do smażenia
- dżem np.truskawkowy
- cukier puder
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Mleko mieszamy z jajkami i mąką; ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, pulchnej masy. Dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dokładamy owoce. Na patelni rozgrzewamy głęboki olej i na gorący kładziemy łyżką racuchy. Rumienimy z obu stron. Odsączamy. Kładziemy jednego racucha na talerz smarujemy go dżemem i przykrywamy drugim. Posypujemy cukrem pudrem.
MOŻNA UŻYĆ ZWYKŁEGO MLEKA, CIASTO BĘDZIE WTEDY TROCHĘ RZADSZE. TRZEBA WTEDY NA ETAPIE MIESZANIA Z MĄKĄ I JAJKAMI UŻYWAĆ MIKSERA.
ZAMIAST DŻEMU POLECAM RÓWNIEŻ TWARÓG, SERKI HOMOGENIZOWANE LUB CO TYLKO SOBIE WYMYŚLICIE :)
Twaróg doskonale zastępuje dżem
OdpowiedzUsuń