knedle ze śliwkami a'la La Luna


 Domowe knedle lubiane przez każdego.

Składniki:

  • 600g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków
  • 300g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • śliwki
  • cukier

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, ziemniaki, robimy małe wgłębienie i wbijamy jajka. Wszystko zagniatamy. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy z nich kulki. Następnie każdą rozpłaszczamy w palcach, na środek kładziemy połówkę śliwki, posypujemy ją lekko cukrem i zalepiamy ciastem. Knedle muszą być dobrze zlepione i w kształcie kulki. Wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-4 minuty, aż do ponownego zawrzenia wody. Wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy. Polecam jeść ze stopionym masłem i posypane cukrem.

1 komentarz: