Domowe knedle lubiane przez każdego.
Składniki:
- 600g ugotowanych, ugniecionych ziemniaków
- 300g mąki pszennej
- 2 jajka
- śliwki
- cukier
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Na stolnicę wysypujemy mąkę, ziemniaki, robimy małe wgłębienie i wbijamy jajka. Wszystko zagniatamy. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy z nich kulki. Następnie każdą rozpłaszczamy w palcach, na środek kładziemy połówkę śliwki, posypujemy ją lekko cukrem i zalepiamy ciastem. Knedle muszą być dobrze zlepione i w kształcie kulki. Wrzucamy je na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 3-4 minuty, aż do ponownego zawrzenia wody. Wybieramy łyżką cedzakową i odsączamy. Polecam jeść ze stopionym masłem i posypane cukrem.
A zrobię se jesienną porą.
OdpowiedzUsuń