Składniki:
na ciasto:
- 110g miękkiego masła
 - 75g cukru pudru
 - 2 łyżki brązowego cukru
 - 2 jaja
 - 175g mąki
 - 1łyżeczka proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 - 120ml mleka
 - 175g czekoladowych groszków
 
- 175g miękkiego masła
 - 300g cukru pudru
 - 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
 - niebieski barwnik spożywczy
 
- 100g wiórków kokosowych
 - niebieski barwnik spożywczy
 - ciasteczka z kawałkami czekolady
 - materiał do zrobienia oczu np. pianki (marshmallows), kawałki czekolady, marcepan itp.
 
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i umieszczamy papilotki w otworach w formie na muffinki.
Ubijamy masło i oba cukry do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo wbijamy jaja ciągle mieszając. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i delikatnie dodajemy do mokrych, mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i połowę groszków czekoladowych. Nakładamy ciasto do foremek i posypujemy pozostałymi groszkami. Pieczemy ok. 25 minut do zarumienienia ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na krem ubijamy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i kilka kropel barwnika, mieszamy.
 Wlewamy kilka kropel barwnika do wiórków kokosowych i dobrze mieszamy.
Delikatnie ścinamy wierzch muffinek. Smarujemy je małą ilością kremu. Umieszczamy na babeczce ciasteczko tak, aby lekko wystawało poza jej krawędź. Znów smarujemy troszkę kremem i przykrywamy pozostałą, ściętą wcześniej częścią. Nakładamy na wierzch krem i wygładzamy łyżką. Obsypujemy całość niebieskimi wiórkami kokosowymi w taki sposób by pokryły cały kem, ale nie znalazły się na wystającym ciasteczku. Na koniec tworzymy oczy, ja zrobiłam je z białych pianek typu marshmallows i małych kawałków czekolady. 
Powodzenia!

Muffinki są udekorowane ślicznie :) A napewno są pyszne...
OdpowiedzUsuń