Muffiny "ciasteczkowy potwór"


Składniki:

na ciasto:
  • 110g miękkiego masła
  • 75g cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 jaja
  • 175g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120ml mleka
  • 175g czekoladowych groszków
na krem:
  • 175g miękkiego masła
  • 300g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • niebieski barwnik spożywczy
na dekoracje:
  • 100g wiórków kokosowych
  • niebieski barwnik spożywczy
  • ciasteczka z kawałkami czekolady
  • materiał do zrobienia oczu np. pianki (marshmallows), kawałki czekolady, marcepan itp.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza i umieszczamy papilotki w otworach w formie na muffinki.
Ubijamy masło i oba cukry do uzyskania gładkiej konsystencji. Stopniowo wbijamy jaja ciągle mieszając. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki i delikatnie dodajemy do mokrych, mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy mleko i połowę groszków czekoladowych. Nakładamy ciasto do foremek i posypujemy pozostałymi groszkami. Pieczemy ok. 25 minut do zarumienienia ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na krem ubijamy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i kilka kropel barwnika, mieszamy.
 Wlewamy kilka kropel barwnika do wiórków kokosowych i dobrze mieszamy.
Delikatnie ścinamy wierzch muffinek. Smarujemy je małą ilością kremu. Umieszczamy na babeczce ciasteczko tak, aby lekko wystawało poza jej krawędź. Znów smarujemy troszkę kremem i przykrywamy pozostałą, ściętą wcześniej częścią. Nakładamy na wierzch krem i wygładzamy łyżką. Obsypujemy całość niebieskimi wiórkami kokosowymi w taki sposób by pokryły cały kem, ale nie znalazły się na wystającym ciasteczku. Na koniec tworzymy oczy, ja zrobiłam je z białych pianek typu marshmallows i małych kawałków czekolady. 
Powodzenia!

1 komentarz: