Borówkowe babeczki

Składniki:

na babeczki:
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 90g cukru pudru
  • 2 jaja
  • 200g zmiksowanych borówek(jagód, porzeczek, itd. na zdjęciu z borówkami amerykańskimi)
  • 180g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
na krem:
  • 300g cukru pudru
  • 80g miękkiego masła
  • 1/2 łyżki śmietany
  • 3-4 łyżki malinowego, jagodowego lub innego syropu
do dekoracji:
  • pojedyncze borówki
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umieszczamy papilotki w otworach w formie na muffinki. Ubijamy razem olej, cukier i jaja do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy. Przesiewamy przez sito mąkę z sodą i delikatnie dodajemy do mikstury mieszając łyżką. Nakładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie i pieczemy przez ok. 20 min. Odstawiamy do ostygnięcia. 
Na krem miksujemy masło z cukrem do otrzymania gładkiej masy, po czym dodajemy śmietanę.  Stopniowo dodajemy syrop (ważne jest, aby nadał kremowi lekko różowy kolor). Nakładamy na zimne babeczki łyżką lub rękawem cukierniczym i przyozdabiamy borówkami.
Enjoy! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz