Składniki:
na babeczki:
- 100ml oleju słonecznikowego
- 90g cukru pudru
- 2 jaja
- 200g zmiksowanych borówek(jagód, porzeczek, itd. na zdjęciu z borówkami amerykańskimi)
- 180g mąki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300g cukru pudru
- 80g miękkiego masła
- 1/2 łyżki śmietany
- 3-4 łyżki malinowego, jagodowego lub innego syropu
- pojedyncze borówki
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Umieszczamy papilotki w otworach w formie na muffinki. Ubijamy razem olej, cukier i jaja do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy zmiksowane borówki i mieszamy. Przesiewamy przez sito mąkę z sodą i delikatnie dodajemy do mikstury mieszając łyżką. Nakładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie i pieczemy przez ok. 20 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Na krem miksujemy masło z cukrem do otrzymania gładkiej masy, po czym dodajemy śmietanę. Stopniowo dodajemy syrop (ważne jest, aby nadał kremowi lekko różowy kolor). Nakładamy na zimne babeczki łyżką lub rękawem cukierniczym i przyozdabiamy borówkami.
Enjoy! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz