Składniki na ok. 12 sztuk:
75g masła
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki cynamonu
50g wiórków kokosowych
2 jajka
100g brązowego cukru (jak nie mam to daję zwykły)
150g jogurtu naturalnego
2 banany
cukier puder do posypania
masło do posmarowania formy
Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni Celsjusza. Zagłębienia w blaszce do muffinek posmarować tłuszczem. Masło stopić i lekko ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kokosem (odstawić 2 łyżki wiórków na bok). Jajka rozbełtać, dodać cukier, masło oraz jogurt i dobrze wymieszać. Banany obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać z masą jajeczną.Na masę jajeczną wyłożyć suche składniki i mieszać aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć do zagłębień w blasze, posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi i piec ok. 25 min. Babeczki zostawić w formie na 5 minut, aby ciasto odpoczęło, następnie wyjąć z formy i podawać posypane cukrem pudrem.
Przed pieczeniem można babeczki również posypać cynamonem i/lub cukrem kryształem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz