Puszyste racuszki z jabłkami i czekoladą, przekładane nutellą, polane śmietaną. Nic dodać, nic ująć.
Składniki:
- 225g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki stołowe cukru
- 1 jajko
- 15g stopionego masła
- 300 ml mleka
- 1 jabłko (najlepiej antonówka lub reneta)
- 50g groszków z czekolady deserowej
- nutella (opcjonalnie)
- śmietana
Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, do którego wlać stopione masło i jajko. Ubijać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, rzadkie ciasto.
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć. Wrzucić do ciasta razem z groszkami, starannie wymieszać.
Patelnię o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko natłuścić. Nakładać łyżką. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę.
Układać placuszki jeden na drugim, przekładając nutellą i polać śmietaną z dodatkiem cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz