Racuchy z jabłkami i czekoladą


Puszyste racuszki z jabłkami i czekoladą, przekładane nutellą, polane śmietaną. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:

  • 225g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 1 jajko
  • 15g stopionego masła
  • 300 ml mleka
  • 1 jabłko (najlepiej antonówka lub reneta)
  • 50g groszków z czekolady deserowej
  • nutella (opcjonalnie)
  • śmietana

Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. W środku zrobić  wgłębienie, do którego wlać stopione masło i jajko. Ubijać, stopniowo wlewając mleko, aż powstanie gładkie, rzadkie ciasto.
Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i utrzeć. Wrzucić do ciasta razem z groszkami, starannie wymieszać.
Patelnię o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu i lekko natłuścić. Nakładać łyżką. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, wtedy przełożyć na drugą stronę.
Układać placuszki jeden na drugim, przekładając nutellą i polać śmietaną z dodatkiem cukru.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz