Kulebiak z grzybami i kapustą



Kulebiak to znana potrawa,  w szczególności na kresach wschodnich.










składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki tłustego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 70 g masła
  • farsz: 1 kg białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • jajko do posmarowania ciasta





sposób przyrządzenia:


Przygotuj farsz: kapustę poszatkuj i ugotuj w lekko osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedź i pozostaw do przestygnięcia. Grzyby ugotuj w małej ilości wody, odcedź i drobno pokrój. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na smalcu, po czym dodaj do kapusty i grzybów. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj ciasto: drożdże rozetrzyj łyżką razem z cukrem i mlekiem oraz 1/4 mąki na jednolitą masę. Masę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Gdy zaczyn wyrośnie, wlej go do pozostałej mąki, a następnie dodaj jajko, rozpuszczone przestudzone masło i wyrabiaj ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania będzie już odstawać od ręki, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość. Trwa to około godziny - półtorej. Gdy ciasto będzie gotowe, wyrób je ponownie, a następnie rozwałkuj na placek grubości około 0,5 centymetra i wykrój z niego trójkąt. Na ciasto wzdłuż jednego z boków ułóż farsz z kapusty i zawijaj identycznie jak rogale. Kulebiak przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez około 45-60 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Kulebiak podawaj pokrojony w grube kawałki z rozpuszczonym masłem lub z sosem pomidorowym albo grzybowym.




przepis z ugotuj.to


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz