Łosoś z pesto w cieście francuskim

Pyszny łosoś z pesto z migdałów i świeżej bazylii otulony delikatnym ciastem francuskim.

Składniki:

  • filet z łososia ok.200g
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 50g płatków migdałowych
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek startego sera żółtego
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść listków bazylii
  • jajko
  • sól



















Przygotuj pesto: uprażone na suchej patelni płatki migdałowe zmiksuj wraz z listkami bazylii, czosnkiem, serem oraz oliwą na dość gładką pastę i posól do smaku. Na dużym kawałku ciasta francuskiego ułóż łososia i rozłóż na nim warstwę pesto. Zawiń ciasto, złączając brzegi, posmaruj roztrzepanym jajkiem i ozdób delikatnym wzorkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 20 min, aż ciasto ładnie się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz