Pyszny łosoś z pesto z migdałów i świeżej bazylii otulony delikatnym ciastem francuskim.
Składniki:
- filet z łososia ok.200g
- opakowanie ciasta francuskiego
- 50g płatków migdałowych
- ząbek czosnku
- 5 łyżek startego sera żółtego
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- garść listków bazylii
- jajko
- sól
Przygotuj pesto: uprażone na suchej patelni płatki migdałowe zmiksuj wraz z listkami bazylii, czosnkiem, serem oraz oliwą na dość gładką pastę i posól do smaku. Na dużym kawałku ciasta francuskiego ułóż łososia i rozłóż na nim warstwę pesto. Zawiń ciasto, złączając brzegi, posmaruj roztrzepanym jajkiem i ozdób delikatnym wzorkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz ok. 20 min, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz