Inna nazwa tego ciasta to miodownik. Atutem tej słodkości jest fakt, że im starsze tym lepsze.
składniki:
ciasto
300 g mąki
100 g margaryny do pieczenia
100 g cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody
masa orzechowa
150 g orzechów
50 g margaryny do pieczenia
100 g cukru
2 łyżki miodu
masa budyniowa
laska wanilii
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
50 g margaryny do pieczenia
2 łyżki cukru
100 g margaryny do pieczenia
100 g cukru
3 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody
masa orzechowa
150 g orzechów
50 g margaryny do pieczenia
100 g cukru
2 łyżki miodu
masa budyniowa
laska wanilii
2 budynie śmietankowe
2 szklanki mleka
50 g margaryny do pieczenia
2 łyżki cukru
sposób przyrządzenia:
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręką na gładką masę. Podziel na dwie części. Pierwszą część schowaj do lodówki. Drugą rozwałkuj, ułóż na papierze do pieczenia na blaszce ( 25 cm x 40 cm) i piecz w temp. 180 stopni przez 10 minut.
Masa orzechowa
W rondelku rozpuść margarynę do pieczenia, dodaj miód i cukier. Wrzuć posiekane drobno orzechy i praż przez ok. 5 min.
Wyciągnij z lodówki pierwszą cześć ciasta, rozwałkuj, połóż na papierze do pieczenia na blaszce.
Na górę wyłóż masę orzechową. Piecz ponownie 10 minut w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystygnięcia.
Zmiksuj z margaryną do pieczenia na gładki krem.
Ciasto ułóż w kolejności: podstawa z drugiej części ciasta ( bez orzechów), masa budyniowa, pierwsza część ciasta z masą orzechową. Orzechy powinny znaleźć się na górze.
Ciasto
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręką na gładką masę. Podziel na dwie części. Pierwszą część schowaj do lodówki. Drugą rozwałkuj, ułóż na papierze do pieczenia na blaszce ( 25 cm x 40 cm) i piecz w temp. 180 stopni przez 10 minut.
Masa orzechowa
W rondelku rozpuść margarynę do pieczenia, dodaj miód i cukier. Wrzuć posiekane drobno orzechy i praż przez ok. 5 min.
Wyciągnij z lodówki pierwszą cześć ciasta, rozwałkuj, połóż na papierze do pieczenia na blaszce.
Na górę wyłóż masę orzechową. Piecz ponownie 10 minut w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystygnięcia.
Zmiksuj z margaryną do pieczenia na gładki krem.
Ciasto ułóż w kolejności: podstawa z drugiej części ciasta ( bez orzechów), masa budyniowa, pierwsza część ciasta z masą orzechową. Orzechy powinny znaleźć się na górze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz