Pyszne świąteczne pierniczki, tradycja na Boże Narodzenie, osłodzą czas radosnego oczekiwania.
Składniki:
- 10 dag masła
- 15 dag miodu
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 25 dag mąki
- czubata łyżeczka kakao
- łyżeczka sody
- jajko
- lukier:
- ok.30 dag cukru pudru
- 6 łyżeczek wody
Masło rozpuścić, dodać miód i przyprawę do piernika, chwilę podgrzewać, aż składniki dobrze się połączą, przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z kakao i sodą. Dodać płynne masło i jajko. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i foremkami wycinać z niego różne kształty.
Ciastka ułożyć ma blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 8 min w 180 stopniach C.
Utrzeć cukier puder z wodą, jeśli byłby za gęsty można dodać minimalną ilość wody. Można podzielić lukier na kilka części i dodać do niego barwniki spożywcze. Lukrować wystudzone ciastka.
Wyglądają pięknie i to jeszcze ile ich :) Mniam ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie