Świąteczne pierniczki lukrowane

 
 Pyszne świąteczne pierniczki, tradycja na Boże Narodzenie, osłodzą czas radosnego oczekiwania.

Składniki:

  • 10 dag masła
  • 15 dag miodu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 25 dag mąki
  • czubata łyżeczka kakao
  • łyżeczka sody
  • jajko
  • lukier:
  • ok.30 dag cukru pudru
  • 6 łyżeczek wody

Masło rozpuścić, dodać miód i przyprawę do piernika, chwilę podgrzewać, aż składniki dobrze się połączą, przestudzić. Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z kakao i sodą. Dodać płynne masło i jajko. Zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm i foremkami wycinać z niego różne kształty.
Ciastka ułożyć ma blasze wyłożonej pergaminem i piec ok. 8 min w 180 stopniach C.
Utrzeć cukier puder z wodą, jeśli byłby za gęsty można dodać minimalną ilość wody. Można podzielić lukier na kilka części i dodać do niego barwniki spożywcze. Lukrować wystudzone ciastka.


1 komentarz:

  1. Wyglądają pięknie i to jeszcze ile ich :) Mniam ...
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń