Kruche, rozpływające się w ustach ciasteczka - świąteczny rarytas dla smakoszy.
Składniki:
- 15 dag mielonych orzechów włoskich
- 8 dag cukru pudru
- 23 dag mąki
- 20 dag masła
- 2 żółtka
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy orzechy. Masło kroimy na małe kostki i dodajemy do składników na stolnicy. Formujemy w górkę, robimy wgłębienie i wlewamy do niego żółtka. Zagniatamy na ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Odrywamy małe kawałki z ciasta, formujemy je w "rulony" i tworzymy podkówki takie jak na obrazku.
Pieczemy na pergaminie w 180 stopniach C, ok. 20 min.
Przestudzone obsypujemy cukrem pudrem.
uwielbiam je ! dziękuję za udział w akcji! :)
OdpowiedzUsuń