Tradycyjne "Niebo w gębie", jak sama nazwa wskazuje - prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne, sezonowe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi polane czekoladą.
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
na krem orzechowy:
- 20dkg mielonych orzechów
- 1 szklanka wrzącego mleka
- 1 szklanka cukru
- 30 dkg masła
dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek
- 1 szklanka cukru
- 1 galaretka (opcjonalnie)
na polewę:
- 1/3 kostki margaryny (trochę mniej niż pół kostki)
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki kakao (gorzkiego, sproszkowanego)
1. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ok.30 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto musi być złociste i lekko wyrośnięte.
2. Orzechy zalać mlekiem i utrzeć. Dodać cukier i dalej ucierać (masa musi być zbita). Masło utrzeć i po trochu dodawać ostudzoną masę orzechową.
3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć z cukrem na 2 łyżkach masła. Do gorących jeszcze jabłek można wsypać galaretkę i odstawić do wystygnięcia (chodzi o żelatynę w niej zawartą, która utrzyma ciasto w pionie).
4. Składniki na polewę podgrzać w rondelku. Jak się zagotuje podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając jeszcze przez 10-15min. Istotą jest by sprawdzać jej konsystencję nabierając na łyżkę i z wysoka zlewać z powrotem do rondelka. Jeśli nitka będzie ciągła - nieprzerywana to polewa jest gotowa.
Układać ciasto warstwami po kolei wszystkie wygładzając łyżką:
- biszkopt
- jabłka
- krem
- polewa
Warstwy muszą być ostudzone, oprócz polewy-ciepłą (ale nie za gorącą) nalewamy na krem.
Wierzę ze to było niebo w gębie ;D
OdpowiedzUsuńoooo.. niebo w gębie to na pewno jest! :D
OdpowiedzUsuń