Delikatny puch w wersji fioletowej, jako szybkie ciasto na niedzielne popołudnie.
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g cukru
śmietana 30%
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
8 łyżek mleka
200 g dżemu porzeczkowego
Sposób przyrządzenia:
Jaja ubijamy z cukrem na puch dodajemy dwie mąki z proszkiem do pieczenia przesiane wcześniej i mieszamy. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy 25 minut w 170 stopniach
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Ostudzony biszkopt kroimy w poprzek, aby powstały dwa kawałki. Smarujemy dżemem i kładziemy krem śmietanowy. Przykrywamy drugim kawałkiem, kładziemy krem.Posypujemy wiórkami kokosowymi. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz