Tradycyjna zupa ogórkowa. Przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jedna z moich ulubionych zup, dlatego dziś ją tutaj publikuję.
Składniki:
- ok. 2 litry wody
- kość wieprzowa (lub jakieś inne mięso do przygotowania wywaru)
- marchew
- cebula
- pietruszka
- 3 liście laurowe
- 5 "kuleczek" ziela angielskiego
- 4 ziemniaki
- 4 duże kiszone ogórki
- łyżka masła
- 1/3 szkl. śmietany
- łyżka mąki
Mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem obranych i przekrojonych na 4 części marchwi, cebuli i pietruszki (marchew można również pokroić na mniejsze części). Gotujemy, aż wszystko trochę zmięknie dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce. Kiedy ziemniaki będą miękkie połowę ogórków dodajemy do zupy, drugą połowę lekko podsmażamy na maśle i również dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu Śmietanę mieszamy z mąką tak, aby nie było grudek. Dolewamy do niej trochę zupy, mieszamy i powoli wlewamy do garnka ciągle mieszając.
uwielbiam ogórkową, ale moja jest tylko na warzywkach
OdpowiedzUsuń