Farsz ze szpinaku i pomidorów, przykryty jajeczną pierzynką. Syte, jesienne danie, rozgrzewające, po deszczowym dniu.
Tapas (z hiszp. tapa – przykrywka, wieczko) – niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania.
składniki:
4 jajka
Przyprawa Delikat
koncentrat pomidorowy
450 g szpinaku
cebula
3 ząbki czosnku
150 ml śmietany
5 łyżek startego żółtego sera
oliwa
Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy szpinak i czekamy, aż wyparuje woda. Wlewamy koncentrat pomidorowy, gotujemy przez ok 5 min.
Śmietanę mieszamy w naczyniu z jajkami, serem i Delikatem. Szpinak wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy masą jajeczną. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min, przy 170 stopniach.
wygląda apetycznie! oj, zjadłoby się teraz takie tapasy ;)
OdpowiedzUsuń