Sałatka brokułowa

Kolorowa, lekka  i pożywna sałatka. Najlepiej komponuje się z aromatyczną pieczenią do obiadu, jak również na grilla, czy podawana jako zimna płyta.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 pomidory
  • 4 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 100ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól
Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem połowy łyżeczki sody. Po zagotowaniu się wody gotujemy nie więcej niż 5 min.Odcedzamy. Jajka gotujemy na twardo, pomidory sparzamy. Wszystko obieramy i kroimy na ósemki. Cebulę kroimy w piórka. Śmietanę lub jogurt mieszamy z majonezem, pieprzem i solą.Wszystko trzymamy w osobnych naczyniach.


Bierzemy miskę i wszystko układamy warstwami tzn. najpierw trochę brokułów, następnie pomidorów, potem jajek, a na koniec cebuli. Polewamy sosem. Powtarzamy tę czynność, aż skończą nam się składniki, przy czym na górną warstwę pozostawiamy najwięcej sosu. NIE MIESZAMY SAŁATKI.







1 komentarz:

  1. fajna sałatka, niewiele składników ale pasują do siebie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń