Kolejna propozycja lasagne w wersji wegetariańskiej.
lasagne z grzybami tutaj
składniki:
opakowanie płatów Lasagne
dwa opakowania szpinaku po 400 g
cebula, czosnek
ser żółty
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
pieprz, sól
przyprawy
dwa opakowania szpinaku po 400 g
cebula, czosnek
ser żółty
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
pieprz, sól
przyprawy
sposób przygotowania:
Na patelni smażymy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy szpinak i przyprawy. Czekamy, aż odparuje woda, mieszając. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, układamy surowe płaty makaronu.
Przygotowujemy sos beszamelowy. Do rondelka wkładamy masło. Wsypujemy mąkę, mieszamy i robimy zasmażkę. Wlewamy 1/3 mleka, cały czas mieszając. Gdy składniki się połącza, dodajemy resztę mleka, sól i pieprz.
Na wyłożone w naczyniu płaty makaronu wylewamy pewną część sosu beszamelowego, tak aby cały makaron był nim przykryty. Następnie wykładamy szpinak, później płaty lasagne, sos beszamelowy itd. Ostatnia warstwa powinna składać się z sosu beszamelowego na makaronie, posypana startym żółtym serem.
Ważne jest aby sos beszamelowy przykrywał dokładnie płaty makaronu, inaczej potrawa się nam spali, będzie twarda i niesmaczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz