Przepyszna "Pysznotka", lekko pracochłonna, ale warta zachodu dla takiego efektu.
Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
20 dkg margaryny
5 dkg cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki połączyć ze sobą na stolnicy i wyrobić ciasto (najpierw wysypać mąkę z proszkiem, następnie margarynę, posiekać nożem, potem cukier, żółtka i śmietana).
Rozdzielić na 2 części. Każdą piec w ok.180 stopniach C.
Piana z białek:
3 białka
10 dag cukru
Ubić na białą, gładką pianę.
Składniki na masę:
1/2 l mleka
3/4 szkl. cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
2 żółtka
cukier waniliowy
Odlać 1/3 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zmniejszyć ogień i mieszając wlać resztę mleka, mieszać aż powstanie budyń. Zdjąć z ognia i ostudzić. Utrzeć krem z 1 kostką masła lub margaryny.
Dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie
powidła śliwkowe
Jedno ciasto posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę, posypać obficie orzechami. Następnie położyć masę, znowu ciasto, powidła, piana i orzechy.
Mmm, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńmnammm
OdpowiedzUsuńtak przy okazji zapraszam do mnie dopiero zaczynam oczywiście bez przymusu :)
http://katesswag.blogspot.co.uk/