Ciasto "Pysznotka"


 Przepyszna "Pysznotka", lekko pracochłonna, ale warta zachodu dla takiego efektu.


Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
20 dkg margaryny
5 dkg cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki połączyć ze sobą na stolnicy i wyrobić ciasto (najpierw wysypać mąkę z proszkiem, następnie margarynę, posiekać nożem, potem cukier, żółtka i śmietana).
Rozdzielić na 2 części. Każdą piec w ok.180 stopniach C.



Piana z białek:
3 białka
10 dag cukru

Ubić na białą, gładką pianę.

Składniki na masę:
1/2 l mleka
3/4 szkl. cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
2 żółtka
cukier waniliowy

Odlać 1/3 szklanki mleka i wymieszać z żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem. Zmniejszyć ogień i mieszając wlać resztę mleka, mieszać aż powstanie budyń. Zdjąć z ognia i ostudzić. Utrzeć krem z 1 kostką masła lub margaryny.


Dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie
powidła śliwkowe

Jedno ciasto posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę, posypać obficie orzechami. Następnie położyć masę, znowu ciasto, powidła, piana i orzechy.

2 komentarze:

  1. mnammm
    tak przy okazji zapraszam do mnie dopiero zaczynam oczywiście bez przymusu :)
    http://katesswag.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń