Chleb z kawałkami czekolady! |
Nazywany chlebkiem szczęścia. Pochodzi z Watykanu i podobno przynosi szczęście całej rodzinie, a temu kto go przygotowuje, spełniają się wszystkie marzenia. Piecze się go tylko raz w życiu.
Niezwykłość wypieku polega na tym, że jeśli nie otrzymamy zaczynu, oznacza to, że nie jesteśmy dobrymi ludźmi, oraz że nie upieczemy ciasta.
Aby chlebek się udał, należy przestrzegać następujących zasad:
- mieszać plastikową lub drewnianą łyżką,
- przechowywać w temperaturze pokojowej,
- przykryć lnianą ściereczką,
- zaczyn wlać do plastikowej lub szklanej miski ( nie metalowej)
- nie wkładać ciasta do lodówki, musi dojrzewać w cieple
PONIEDZIAŁEK: Zaczyn wlać do większej miski i dodać szklankę cukru - NIE MIESZAĆ
WTOREK: Wlać szklankę mleka - NIE MIESZAĆ
ŚRODA: Dodać 25 dag mąki - NIE MIESZAĆ
CZWARTEK: Zamieszać rano, w południe i wieczorem
PIĄTEK: Dodać szklankę cukru - NIE MIESZAĆ
SOBOTA: Zamieszać drewnianą łyżką. Rozdzielić na 4 części. 3 części przelać do plastikowych kubeczków i rozdać trzem dobrym osobom na szczęście ( najpóźniej do poniedziałku)
Jedną część zostawić dla siebie
NIEDZIELA: Dodać 25 dag mąki, 3 całe jaja, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy, można dodać starte jabłko,rodzynki lub kawałki czekolady.
Wymieszać drewnianą łyżką, wlać do formy keksowej. Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni.
Przed zjedzeniem kawałka ciasta, pomyśl życzenie!
Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń