Przepyszne wielowarstwowe ciasto, nadające się do pieczenia również jako tort.
Nie należy zrażać się, że przepis jest długi, bo ciasto wbrew pozorom jest proste i wcale nie pracochłonne, a efekt jest tego wart!
Składniki:
ciasto czekoladowe:- 6 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 białek
- 250g orzechów grubo posiekanych
- niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
puszka słodzonego mleka skondensowanego
krem kakaowy:
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki cukru
- 4 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 kostki masła
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka kakao
- 1/3 szkl. gorącej wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka spirytusu
- sok z 1 cytryny
starta mleczna czekolada lub migdały lub orzechy
Krem toffi:
Puszkę wstawić do garnka, nalać wody, aby była przykryta i gotować na małym ogniu 1,5 godziny od momentu zagotowania tak, aby lekko "pykała".
Ciasto czekoladowe:
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać pianę. Kiedy będzie sztywna dosypywać po łyżce cukru nadal ubijając. Wrzucać po 1 żółtku, ubijać. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie połączyć z masą jajeczną. Piec ok. 30-40 min. w temp. 180 stopni C.
Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywną pianę, dosypywać po łyżce cukru, dodać miód. Wymieszać mąkę z orzechami, Delikatnie wymieszać z białkami. Piec do zarumienienia, ok. 20-30 min. w temp. 180 stopni C.
Masa kakaowa:
Odlać ok. 1/3 szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę i żółtka, wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń (ciągle mieszając). Wystudzić. Łyżkę kakao zalać kilkoma kroplami wrzącej wody-tylko tyle żeby stało się płynne. 1,5 kostki masła utrzeć na pianę, dodawać po łyżce zimny krem, ucierać. Na końcu dodać zimne kakao i spirytus.
Poncz:
W gorącej wodzie rozpuścić cukier, ostudzić. Do zimnego ponczu dodać sok z cytryny i spirytus.
Składanie warstw ciasta:
1. Zimne ciasto czekoladowe przekroić na pół.
2. Spodnią część zwilżyć połową ponczu, szczególnie zwracając uwagę na brzegi.
3. Wyłożyć 2/3 masy. Przykryć ciastem orzechowym.
4. Wyłożyć zimny krem toffi.
5. Przykryć drugą częścią ciasta czekoladowego. Zwilżyć resztą ponczu.
6. Boki i górę ciasta posmarować pozostałą masą.
7. Udekorować.
Matko ale cudne ciacho!.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :) Z pewnością pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)