Grzanki francuskie z cynamonem

Cynamonowe grzanki francuskie na słodko według Pascala Brodnickiego.

Składniki:

  • 12 kromek czerstwego chleba lub drożdżówki, lub chałki,  lub weka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 jajka + żółtko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki masła


Lekko ubij trzepaczką jajka z żółtkiem i cynamonem. W mleku rozpuść cukier, wlej do jajek, wymieszaj.
W przygotowanej mieszance zanurzaj kromki, wyjmuj je i wkładaj na gorące masło. Smaż na złoto z każdej strony.


1 komentarz:

  1. O muszę takie zrobić :)
    Ja robię nieraz sam chleb na patelnie alby kładę ser żółty, palce lizac.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń