Lasagne z grzybami


4 porcje


Niecodziennym pomysłem na zapiekankę z popularnymi we włoskiej kuchni grzybami, wydaję się lasagne z leśnymi borowikami. Kozaki, prawdziwki czy podgrzybki, przyprawione ostrymi ziołami, staną się ucztą dla naszego podniebienia.














składniki:


. 12 płatów makaronu lasagne
500 g  grzybów
cebula
200 g startego żółtego sera
3 łyżki masła 
3 łyżki mąki 
1/2 l mleka
3 łyżki oliwy
sól, pieprz,przyprawy, delikat



Sposób przyrządzenia:


Płaty makaronu gotujemy przez ok. 3 minuty w dużej ilości osolonego wrzątku. Odsączamy, przelewamy zimną wodą i układamy tak, aby się nie stykały. 
Grzyby dokładnie czyścimy. Kroimy na niewielkie kawałki. W rondelku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy grzyby, suszone zioła, delikat , sól i pieprz. Często mieszając, dusimy przez ok. 15 minut.  
 Sos beszamelowy - 4 łyżki masła rozpuszczamy i dodajemy taką samą ilość mąki. Chwilę razem smażymy, aby powstała jasna zasmażka. Zdejmujemy z ognia, rozprowadzamy z pół litrem mleka, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.  
Prostokątną formę do zapiekanek smarujemy oliwą. Układamy ściśle płaty makaronu, na nich warstwę grzybów, następnie warstwę beszamelu i posypujemy obficie serem. Postępujemy tak samo z następną warstwą. Na wierzchu powinna znaleźć się jedynie warstwa grzybów, posypana serem (bez sosu beszamelowego). Zapiekać przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z sosem czosnkowym lub ostrym chilli.



przepis z palce lizać


1 komentarz: