Ciasto budyniowo-miodowe


Bardzo słodkie i bardzo klejące się do podniebienia ciasto. Duża dawka energii na leniwe popołudnie.










składniki:


30 dag mąki
15 dag cukru
15 dag margaryny
1 jajko
2 łyżki ciepłego miodu
1 łyżeczka sody
Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
niecała szklanka cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki mąki

1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła lub margaryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1,5 łyżki maki pszennej,
1/4 szklanki zimnego mleka





Sposób przyrządzenia:






Ciasto miodowe:


Mąkę przesiać z sodą,dodać margarynę,posiekać nożem,dodać
cukier,jajko,miód i wyrobić ciasto.
Włożyć do lodówki na 20 minut,następnie ciasto podzielić na 2
części i upiec 2 placki. Każdy placek piec około 20 minut


Ciasto biszkoptowe:


Jajka ubijamy z cukrem,budynie wsypujemy do szklanki i dopełniamy mąką i
proszkiem , dodajemy do masy jajecznej .Delikatnie mieszamy ,pieczemy w
takiej samej blaszce jak poprzednie placki.


Krem:

-1/2 litra mleka
-1/2 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-1 kostka masła lub margaryny

Wymienione składniki zagotować.Następnie:

2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1,5 łyżki mąki pszennej rozprowadzić w
1/4 szklanki mleka i wlać na gotujące się mleko z cukrem i
masłem.Zagotować,ciepłym kremem przekładać placki
w następującej kolejności:

-placek miodowy
-krem
-biszkopt
-krem
-placek miodowy i polewa czekoladowa
-polewa czekoladowa(czekolady)







przepis ze smaker

1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, bardzo lubię ciasta z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń