TAPAS: jajka na pomidorach ze szpinakiem


Farsz ze szpinaku i pomidorów, przykryty jajeczną pierzynką. Syte, jesienne danie, rozgrzewające, po deszczowym dniu.




Tapas (z hiszp. tapa – przykrywka, wieczko) – niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach Hiszpanii. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. 
                                                   



składniki:


4 jajka

Przyprawa  Delikat 

koncentrat pomidorowy

450 szpinaku

cebula 

3 ząbki czosnku 

150 ml śmietany

5 łyżek startego żółtego sera 

oliwa








Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy szpinak i czekamy, aż wyparuje woda. Wlewamy koncentrat pomidorowy, gotujemy przez ok 5 min.
Śmietanę mieszamy w naczyniu z jajkami, serem i Delikatem. Szpinak wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy masą jajeczną. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min, przy 170 stopniach.



1 komentarz:

  1. wygląda apetycznie! oj, zjadłoby się teraz takie tapasy ;)

    OdpowiedzUsuń