Zupa ogórkowa

Tradycyjna zupa ogórkowa. Przepis przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Jedna z moich ulubionych zup, dlatego dziś ją tutaj publikuję.

Składniki:

  • ok. 2 litry wody
  • kość wieprzowa (lub jakieś inne mięso do przygotowania wywaru)
  • marchew
  • cebula
  • pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 5 "kuleczek" ziela angielskiego
  • 4 ziemniaki
  • 4 duże kiszone ogórki
  • łyżka masła
  • 1/3 szkl. śmietany
  • łyżka mąki

Mięso gotujemy w wodzie z dodatkiem obranych i przekrojonych na 4 części marchwi, cebuli i pietruszki (marchew można również pokroić na mniejsze części). Gotujemy, aż wszystko trochę zmięknie dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce. Kiedy ziemniaki będą miękkie połowę ogórków dodajemy do zupy, drugą połowę lekko podsmażamy na maśle i również dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu Śmietanę mieszamy z mąką tak, aby nie było grudek. Dolewamy do niej trochę zupy, mieszamy i powoli wlewamy do garnka ciągle mieszając.

1 komentarz:

  1. uwielbiam ogórkową, ale moja jest tylko na warzywkach

    OdpowiedzUsuń