Ciasto "Niebo w gębie"

Tradycyjne "Niebo w gębie", jak sama nazwa wskazuje - prawdziwa rozkosz dla podniebienia, idealne, sezonowe ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi polane czekoladą.

Składniki:

na biszkopt:
  • 4 jajka
  • po pół szklanki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na krem orzechowy:
  • 20dkg mielonych orzechów
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 30 dkg masła
dodatkowo:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 galaretka (opcjonalnie)
na polewę:
  • 1/3 kostki margaryny (trochę mniej niż pół kostki)
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao (gorzkiego, sproszkowanego)


1. Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku ciągle mieszając. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Formę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Piec ok.30 min. w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto musi być złociste i lekko wyrośnięte.
2. Orzechy zalać mlekiem i utrzeć. Dodać cukier i dalej ucierać (masa musi być zbita). Masło utrzeć i po trochu dodawać ostudzoną masę orzechową.
3. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Podsmażyć z cukrem na 2 łyżkach masła. Do gorących jeszcze jabłek można wsypać galaretkę i odstawić do wystygnięcia (chodzi o żelatynę w niej zawartą, która utrzyma ciasto w pionie).
4. Składniki na polewę podgrzać w rondelku. Jak się zagotuje podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając jeszcze przez 10-15min. Istotą jest by sprawdzać jej konsystencję nabierając na łyżkę i z wysoka zlewać z powrotem do rondelka. Jeśli nitka będzie ciągła - nieprzerywana to polewa jest gotowa.

Układać ciasto warstwami po kolei wszystkie wygładzając łyżką:
  • biszkopt
  • jabłka
  • krem
  • polewa
Warstwy muszą być ostudzone, oprócz polewy-ciepłą (ale nie za gorącą) nalewamy na krem.

2 komentarze: