średnica 20cm |
na ciasto
50 g margaryny do pieczenia
1 jajko
100 g mąki tortowej
szczypta soli
1 łyż. cukru pudru
dżem porzeczkowy
owoce
dżem porzeczkowy
owoce
na krem
250 ml mleka
3 żółtka
1 łyż. mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
2 łyż. margaryny do pieczenia
Piekarnik nagrzać do 150°C. Mąkę posiekać z margaryną. Dodać cukier i sól i ponownie posiekać. Wbić jajko i
szybko zagnieść na jednolitą masę. Rozwałkować do kształtu koła większego od dna foremki o ok. 2 cm. Przełożyć do foremki. Wyrównać brzegi,
spód nakłuć widelcem. Na ciasto położyć papier i suchą
fasolę ( zamiennie można użyć tekturki w kształcie dna
foremki). Piec przez 15 min, po czym wyciągnąć papier z
fasolką i piec przez kolejne 15 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Przygotować krem. Żółtka utrzeć razem z cukrem i mąką na jasną gładką masę. Mleko wlać do garnuszka i zagotować.
Po zagotowaniu cienką strużką wlewać do masy jajecznej, cały czas miksując.
Następnie przelać masę z powrotem do garnuszka i podgrzewać aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przez cały czas należy intensywnie mieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodawać stopniowo margarynę i zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć dżem z porzeczki i rozsmarować. Następnie krem i owoce.
Po zagotowaniu cienką strużką wlewać do masy jajecznej, cały czas miksując.
Następnie przelać masę z powrotem do garnuszka i podgrzewać aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Przez cały czas należy intensywnie mieszać, żeby nie utworzyły się grudki. Odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodawać stopniowo margarynę i zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć dżem z porzeczki i rozsmarować. Następnie krem i owoce.
Smacznego!
Pycha :)
OdpowiedzUsuń