Składniki na 4 osoby:
- 3 małe cukinie
- 4 średnie pomidory
- 1 cebula
- kiełbasa lub/i boczek (ilość wg uznania, ja daję to, co aktualnie mam w lodówce)
- 1-2 papryki czerwone
- pieprz
- sól
- bazylia (mile widziana świeża)
Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju w głębokim rondlu. Kiełbasę i/lub boczek obieramy, kroimy, dorzucamy do cebulki i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę wielkości ok. 1 cm (osobiście nie obieram papryki ze względu na trudność w ściąganiu z niej skórki). Następnie stopniowo dodajemy do rondla w odstępach ok. 10-cio minutowych zaczynając od najtwardszych, czyli po kolei paprykę, cukinię, pomidory, każde dusząc pod przykryciem. Wszystkie warzywa muszą zmięknąć i puścić sok. Całość trzymamy jeszcze na ogniu ok. 10-15 min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Buon appetito!
pyszności - o tej porze roku tylko takie leczo bym jadła!
OdpowiedzUsuń