Potrawka z kurczaka i cukinii

danie na 4 osoby


składniki:
400 g ryżu (lub ziemniaki)
3 cukinie
2 marchewki
cebula
1 podwójna pierś z kurczaka
olej do smażenia
 kilka łyżek śmietany 12%
zioła prowansalskie, przyprawa do mięs, carry, pieprz, sól

Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Dusimy chwilę pod przykryciem. Cukinie obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do marchewki z cebulką, solimy. Czekamy, aż cukinia "puści wodę", co jakiś czas mieszając. W oddzielnym garnku gotujemy ryż. Możemy dodać do niego carry, przez co nabierze ładnego, żółtego koloru. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Smażymy na biały kolor, następnie dodajemy sól do smaku, przyprawę do mięsa i carry.
Gdy cukinia zmięknie i zmniejszy się o połowę jej objętość dodajemy kurczaka. Wsypujemy zioła prowansalskie i pieprz. Mieszamy, zostawiamy chwilę pod przykryciem. Na samym końcu, już po wyłączeniu palnika, dodajemy kilka łyżek śmietany, aby potrawka zgęstniała. Jeśli nadal jest w niej dużo wody, wystarczy ściągnąć pokrywkę i poczekać aż odparuje. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz