Budyń waniliowy z kokosem i sokiem malinowym
składniki:
200 ml mleka ( trochę mniej niż szklanka)
żółtko
2 łyżki cukru
łyżka masła
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka cukru waniliowego, bądź parę kropel aromatu
kilka łyżek soku malinowego
garść wiórek kokosowych
Na niewielkim ogniu gotujemy 100 ml (połowę) mleka wraz z cukrem waniliowym i masłem. Mieszamy. Do miski wlewamy kolejne 100 ml mleka i miksujemy z żółtkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Do mleka powoli wlewamy zawartość miski, ciągle mieszając. Mieszamy, aż nasz budyń zgęstnieje. Uważamy, żeby nie powstały grudki.
Nakładamy do wcześniej wypłukanych w zimnej wodzie miseczek. W samym środku robimy łyżeczką dziurkę i zalewamy sokiem. Na górę wysypujemy wiórki kokosowe.
W zależności od tego ile mleka dodamy powstanie nam gęstszy ( mniej mleka ) i rzadszy ( więcej mleka) budyń. Powyższy przepis jest na budyń gęstszy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jaki on apetyczny z tym sokiem! :) Muszę niebawem zrobić.
OdpowiedzUsuńbardzo smacznie wygląda, z kokosem i sosem jak najbardziej smaczny, a domowy najlepsze :)
OdpowiedzUsuńZrobimy na pewno:). Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń