Naleśniki z łososiem i sosem beszamelowym

Składniki na naleśniki:

  • 250ml mleka
  • 250ml wody mineralnej
  • 200g mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Wszystkie składniki umieścić w garnku i zmiksować, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewać chochelką na rozgrzany na patelni olej. Smażyć ok. 2min, przerzucić na drugą stronę i również smażyć ok. 2min.

Składniki na sos:

  • 1 duży pomidor
  • pęczek koperku
  • 75g żółtego sera
  • 1 opak. łososia sałatkowego (ok.150g)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300ml mleka
  • 150ml śmietany 18%
  • pieprz

Obrać i pokroić pomidora. Koperek posiekać, ser zetrzeć na grubym tarle. Łososia pokroić. Przesmażyć masło z mąką na patelni i rozprowadzić zimnym mlekiem. Mleko nalewać powoli, stale mieszając, aby nie zrobiły się "kluski". Dodać śmietanę i gotować aż zgęstnieje. Następnie wrzucić pomidor oraz koperek i gotować jeszcze przez ok. 5 min. Dodać łososia i trzymać na małym ogniu przez następne 5 min. Wyłączyć, przyprawić pieprzem i póki jeszcze gorące wsypać ser i wymieszać by się rozpuścił. 

Naleśniki podawać na ciepło wypełnione sosem. Można również nie dodawać łososia do sosu, tylko układać po parę kawałków na naleśniku, posmarować sosem, zawinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, każdą warstwę jeszcze osobno przesmarować sosem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.

Życzę smacznego!

1 komentarz:

  1. Pyszne! Zetknęłam się z takimi naleśnikami w restauracji i dzięki Tobie mogłam zrobić takie same w domu :)

    OdpowiedzUsuń