Składniki na naleśniki:
- 250ml mleka
- 250ml wody mineralnej
- 200g mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki na sos:
- 1 duży pomidor
- pęczek koperku
- 75g żółtego sera
- 1 opak. łososia sałatkowego (ok.150g)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 300ml mleka
- 150ml śmietany 18%
- pieprz
Obrać i pokroić pomidora. Koperek posiekać, ser zetrzeć na grubym tarle. Łososia pokroić. Przesmażyć masło z mąką na patelni i rozprowadzić zimnym mlekiem. Mleko nalewać powoli, stale mieszając, aby nie zrobiły się "kluski". Dodać śmietanę i gotować aż zgęstnieje. Następnie wrzucić pomidor oraz koperek i gotować jeszcze przez ok. 5 min. Dodać łososia i trzymać na małym ogniu przez następne 5 min. Wyłączyć, przyprawić pieprzem i póki jeszcze gorące wsypać ser i wymieszać by się rozpuścił.
Naleśniki podawać na ciepło wypełnione sosem. Można również nie dodawać łososia do sosu, tylko układać po parę kawałków na naleśniku, posmarować sosem, zawinąć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, każdą warstwę jeszcze osobno przesmarować sosem. Zapiekać w temp. 180 stopni przez 20 min.
Życzę smacznego!
Pyszne! Zetknęłam się z takimi naleśnikami w restauracji i dzięki Tobie mogłam zrobić takie same w domu :)
OdpowiedzUsuń