Tarta z borówkami

 Składniki:

ciasto:
  • 130g masła w temp. pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 35 ml mleka o temp. pokojowej
  • 175g mąki
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
wierzch:
  • 400-450g świeżych borówek lub jagód
  • 60g cukru pudru

Składniki na ciasto zagnieść. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2h.
Formę na tartę posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Borówki przebrać, dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i rozłożyć na cieście.
Obniżyć temperaturę do 200 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 30 min.
Po wystudzeniu obsypać cukrem pudrem.
Ciasto kroić przed podaniem ze względu na wypływający sok.

1 komentarz:

  1. Hehe a ja właśnie wspominałam tartę z borówkami, przygotowując tartę ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń