Bazyliowo-truskawkowe muffinki z kremem limonkowym



Składniki:

na babeczki:
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 120ml mleka
  • 120g mąki
  • 40g masła
  • 140g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • dżem truskawkowy
na krem:
  • 110g miękkiego masła
  • 225g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z limonki
dekoracja:
  • liście bazylii

Namocz bazylię w misce z mlekiem i zostaw na co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Następnego dnia nagrzej piekarnik na 170 stopni Celsjusza. Umieść papilotki w otworach w blaszce na muffinki. Wymieszaj razem cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól w dużej misce. Wetrzyj masło do uzyskania "piaszczystej" konsystencji. Zrób otwór w środku mieszanki i przelej bazyliowe mleko przez sitko. Dodaj jajko i mieszaj do ujednolicenia masy. Nałóż ciasto do papilotek w blaszce i piecz ok. 20 minut do zarumienienia ciasta. Zostaw muffinki w blaszce na 5 minut do "odpoczęcia" ciasta po czym wyjmij, aby ostygły do końca. Wytnij ząbkowanym nożem otwory w kształcie stożka (takie funkcjonują najlepiej) i nałóż do nich dżem truskawkowy.
Ubij masło z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo, w małych ilościach dodawaj sok z limonki i dobrze mieszaj.
Nałóż na muffinki krem i wygładź go nożem. Udekoruj liśćmi bazylii.

2 komentarze:

  1. Bardzo intrygujace polaczenie smakow!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie, spróbowałabym z największą przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń