Sushi: Hosomaki




składniki:

liście nori
ryż do sushi
długi świeży ogórek
sos sojowy
ocet ryżowy
marynowany imbir
wasabi
cukier, sól


Ryż płuczemy i gotujemy w proporcji 1:1,5 (ryż:woda), ok. 15 min na małym ogniu (aż odparuje cała woda), często mieszając. Po ugotowaniu zostawiamy na 10 min pod przykryciem, dodajemy ocet wymieszany z cukrem (na 0,5kg ryżu - 7 łyżek octu, 3 łyżki cukru i szczypta soli). Odstawiamy do ochłodnięcia. Na bambusowej macie, kładziemy liść nori, tak, aby chropowata strona dotykała maty, a śliska farszu. Wzdłuż jednej połowy liścia, dajemy grubą warstwę ryżu (jeśli lepią nam się palce, maczamy je w wodzie).Ugniatamy w ciasną masę. Na środku paska z ryżu robimy palcem "rów", w który wkładamy jeden lub dwa kawałki pokrojonego wzdłuż ogórka. Dodajemy imbir. Łączymy ze sobą dwa przeciwległe boki maty bambusowej. Ugniatamy palcami przez matę, nasz liść z farszem, formując wałek w kształcie podłużnego sześcianu. Przyciskamy z wyczuciem. Rozwijamy matę. Kroimy nasz wałek grubym i ostrym nożem, na mniejsze części (4-6) o grubości ok. 2cm. Jemy pałeczkami lub rękoma (nie widelcem!) maczając w wasabi i sosie sojowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz