Szpinak na cienkim cieście





Gdy brak czasu i pomysłu na obiad, możemy zrobić szybką pizzę ze szpinakiem. Nie zapominajmy o dipach, które urozmaicą smak!






 



składniki:

500 g szpinaku
3 ząbków czosnku
cebula
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
0,5 szklanki mleka
sól, pieprz, zioła
żółty ser


Cebulkę z czosnkiem, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy szpinak i trzymany na ogniu, aż odparuje woda. Solimy.
Do naczynia wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, łyżeczkę soli, mleko i łączymy. Dłońmi formujemy kulę z ciasta. Na wysypanym mąką blacie, wałkiem do ciasta tworzymy placek wielkości naszej blaszki do pieczenia. Wykładamy rozwałkowane ciasto ba blaszkę. Pędzelkiem smarujemy całość olejem. Wykładamy szpinak. Posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na 30 minut, w temperaturze 170 stopni. Podajemy z dipami.


Przepis na dipy tutaj







1 komentarz: