Naleśniki ze szpinakiem



Zielone naleśniki na słono, świetnie wyglądają, jeszcze lepiej smakują. Do wyboru różne warianty farszu.


 Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1,5 szkl. mleka
  • 200g szpinaku
  • olej do smażenia
farsz I:
  • ser feta
farsz II:
  • ser żółty
  • pieczarki
farsz III:
  • serek wiejski
  • pieprz
  • sól

Jeśli mamy mrożony szpinak to podsmażamy go na małej ilości oleju, aż się rozmrozi. Jeżeli świeży - przelewamy go gorącą wodą i odciskamy. Masło roztapiamy i studzimy. Miksujemy mąkę, gałkę muszkatołową, sól, jajka i mleko. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Kolejnymi składnikami są czosnek (przeciśnięty przez praskę) i szpinak. Wszystko dokładnie miksujemy. Smażymy naleśniki na oleju.
Farsz I:
Serek feta ugniatamy. Tego farszu nakładamy na naleśniki umiarkowanie, ze względu na mocno słony smak sera. Jeśli zostanie nam szpinak możemy do tutaj dodać.
Farsz II:
Ser trzemy na tarce. Pieczarki obieramy, kroimy, kroimy i podsmażamy na oleju. Kiedy obsmażymy naleśnika z obu stron zostawiamy go na patelni i układamy ser, przykrywamy i trzymamy ok. 1 min. Nie więcej bo naleśnik się przypali. Zdejmujemy z patelni i układamy na roztopionym serze pieczarki.
Farsz III:
Serek wiejski przyprawiamy pieprzem i solą. Jeśli zostanie nam trochę szpinaku jak najbardziej możemy go dodać.

Polecam z sosem czosnkowym (przepis znajdziecie tutaj).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz