Chleb żytni razowy na zaczynie



Prawdziwy, wiejski, domowy chleb z masłem. Nie tylko zdrowy, bo bez konserwantów, ale przede wszystkim smaczny. Przypominający smak dzieciństwa!

Zaczyn ze słoika + 1 szklanka mąki na żurek lub graham + 1 szklanka wody. Wymieszać wszystko, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10 godz.



składniki:

3 łyżeczki soli
3 szklanki wody
1/2 szklanki nasion słonecznika
3/4 szklanki otręb pszennych
3/4 szklanki siemienia 
10 dag drożdży
1 kg mąki pszennej
zaczyn

Dobrze wszystko wymieszać i odstawić na 2 godz. do wyrośnięcia.

Po 2 godz. do słoika odłożyć 4 łyżki zaczynu i odstawić do lodówki.

Resztę ciasta włożyć do podłużnych blaszek i odstawić na 1 godz.
Po wyrośnięciu dać do piekarnika i piec 1 godz. w temp. 180 stopni.


1 komentarz: