babeczki kokosowo-bananowe

Składniki na ok. 12 sztuk:

  • 75g masła

  • 250g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka sody

  • pół łyżeczki cynamonu

  • 50g wiórków kokosowych

  • 2 jajka

  • 100g brązowego cukru (jak nie mam to daję zwykły)

  • 150g jogurtu naturalnego

  • 2 banany

  • cukier puder do posypania

masło do posmarowania formy

Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni Celsjusza. Zagłębienia w blaszce do muffinek posmarować tłuszczem. Masło stopić i lekko ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kokosem (odstawić 2 łyżki wiórków na bok). Jajka rozbełtać, dodać cukier, masło oraz jogurt i dobrze wymieszać. Banany obrać, rozgnieść widelcem i wymieszać z masą jajeczną.
Na masę jajeczną wyłożyć suche składniki i mieszać aż powstanie gładkie ciasto. Przełożyć do zagłębień w blasze, posypać odłożonymi wiórkami kokosowymi i piec ok. 25 min. Babeczki zostawić w formie na 5 minut, aby ciasto odpoczęło, następnie wyjąć z formy i podawać posypane cukrem pudrem.
Przed pieczeniem można babeczki również posypać cynamonem i/lub cukrem kryształem.

Powodzenia! ;)


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz