Tarta ze szpinakiem





składniki:



2 szklanki maki
15 dag margaryny do pieczenia
8 szt. jajek
250 dag serka ricotta
450 dag szpinaku
150 ml śmietany
cebula
4 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy szczyptę soli i margarynę do pieczenia. Nożem siekamy wszystkie składniki, żeby połączyły się w jedną masę. Rozbijamy jedno jajko z 2 łyżkami wody i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie  gotujemy  5 jajek na twardo, następnie ostudzamy i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki. Jedno jajko, wzdłuż na 4 mniejsze cząstki.
Wyciągamy ciasto  z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedna będzie spodem, a druga górą tarty.
Wykładamy formę do tarty ciastem ( jeśli nie mamy formy, możemy użyć zwykłej, okrągłej formy do ciast). Nakłuwamy spód widelcem, aby ciasto oddychało podczas pieczenia. Wykładamy papier do pieczenia na ciasto i wysypujemy suchą fasolę. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku przy 200 stopniach.
Szpinak smażymy na patelni z pokrojoną i wcześniej zeszkloną cebulką oraz  czosnkiem. Trzymamy chwilę na ogniu, aż odparuje woda, wyłączamy palnik. Dodajemy ricottę, gałkę, sól, pieprz i mieszamy całość.
Po upływie 10 minut, wyciągamy ciasto i usuwamy z niego folię z fasolą. Farsz wykładamy na ciasto, na górę dajemy 5 wcześniej pokrojonych jajek, zalewamy śmietaną wymieszaną z dwoma surowymi jajkami.
Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią tartę. Zawijamy brzegi i znów nakłuwamy, aby ciasto oddychało. Pieczemy 25 minut przy 200 stopniach. Cały czas obserwujemy ciasto. W razie konieczności, wyciągamy wcześniej i sprawdzamy czy jest gotowe.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz