Szarlotka



na małą blaszkę


składniki:

40 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 dag margaryny
8 łyżek śmietany
8 łyżek cukru pudru 
2 żółtka
1 opakowanie cynamonu
1 kg jabłek
10 dag rodzynek
8 łyżeczek cukru

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).
Mieszamy z ośmioma łyżeczkami cukru i 3 łyżeczkami cynamonu.
Mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, śmietanę, cukier puder i żółtka łączymy, a następnie ugniatamy. Dzielimy ciasto na dwie połowy. Pierwszą wykładamy blaszkę do ciasta, nakładamy starte jabłka, posypujemy cynamonem i wysypujemy rodzynki. Drugą część kładziemy na całość, jako "przykrycie" ciasta. Wkładamy do piekarnika na 45 min , temp. 180 stopni.
Po ostygnięciu, ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem. Podajemy  np. z lodami.


1 komentarz: