racuchy z owocami

Składniki:

  • 370g mąki
  • 500ml kwaśnego mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 300g jabłek lub gruszek
  • olej do smażenia
  • dżem np.truskawkowy
  • cukier puder

Owoce myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Mleko mieszamy z jajkami i mąką; ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej, pulchnej masy. Dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i dokładamy owoce. Na patelni rozgrzewamy głęboki olej i na gorący kładziemy łyżką racuchy. Rumienimy z obu stron. Odsączamy. Kładziemy jednego racucha na talerz smarujemy go dżemem i przykrywamy drugim. Posypujemy cukrem pudrem.
MOŻNA UŻYĆ ZWYKŁEGO MLEKA, CIASTO BĘDZIE WTEDY TROCHĘ RZADSZE. TRZEBA WTEDY NA ETAPIE MIESZANIA Z MĄKĄ I JAJKAMI UŻYWAĆ MIKSERA.
ZAMIAST DŻEMU POLECAM RÓWNIEŻ TWARÓG, SERKI HOMOGENIZOWANE LUB CO TYLKO SOBIE WYMYŚLICIE :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz